Juttu Rautaraahessa n:o 11 1995

Urheilukalastajat 30 vuotta

Lohisopan voimalla uudelle vuosikymmenelle

Kalamiesten juhlassa tarjottiin tietenkin kalakeittoa. Maukasta lohisoppaa jonottavat vas. piirijärjestön kunniavieraat, taempana kaksi perustajajäsentä Arvo Luoma ja Pentti Pirilä sekä Juhani Kokkonen.

Rautaruukin Urheilukalastajat, tehtaan henkilöjärjestöistä vanhin, täyttää tänä vuonna 30 vuotta.
Merkkipäivää juhlittiin lauanataina 11. marraskuuta ammattiosaston majalla Ulko-Fantissa. Siellä tarjottiin maukasta lohisoppaa, palkittiin ansioituneita järjestöveteraaneja ja ennenkaikkea muisteltiin kaiholla vuosien varrella saatuja Pietarin kalansaaliita.

Rautaruukin Urheilukalastajat perustettiin 26. helmikuuta vuonna 1965 tehtaan autotallissa. Läsnä oli 16 rautaruukkilaista harrastajakalastajaa.
- Kerhon perustamisen kanssa ei hätiköity, sillä perustamiskokousta edelsi perusteellinen ennakkovalmistelu. Oman kalastuskerhon perustamisesta puhuttiin pitkään mm. korjaamon käytäväkeskusteluissa, joten hyvä asia pohjustettiin todella huolellisesti, muisteli Pentti Pirilä, yksi perustajajäsenistä.
Kerhon ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Toivo Tuhkanen, sihteeriksi Erkki Järvinen ja rahastonhoitajaksi Mauno Tikkala. Johtokuntaan valittiin heidän lisäkseen Esko Erkkilä, Olli G. Hannula ja Arvo Luoma. Pirilän ohella myös kaksi jälkimmäistä perustajajäsentä osallistui merkkipäivän juhlatilaisuuteen.
Kerhon toiminta-ajatukseksi perustamiskokous määritteli "jäsenten neuvomisen ja opastamisen järkiperäiseen kalastuksen ja kalavesien hoitoon sekä aiheeseen liittyvien kalastusretkien, -kurssien ja -kilpailujen järjestämisen".
- Tämä sopii tänäänkin kerhon toiminta-ajatukseksi kuin nyrkki silmään, urheilukalastajien nykytoimintaa esitellyt nykyinen puheenjohtaja Heikki Ylönen totesi.
Jo ensimmäisenä toimintavuonna kerho liittyi Suomen Kalamiesten Keskusliiton ja Pohjois-Pohjanmaan kalamiespiirin jäseneksi. Jäsenmäärällä mitattuna kerho on ollut piirissä kolmen tai neljän suurimman joukossa ja Ylösen epävirallisen tiedon mukaan sijoitus vastaavassa valtakunnallisessa tilastossa olisi viidestoista.
Vuodesta 1973 lähtien kerholla on ollut edustaja piirijärjestön hallituksessa. Kerhon nykyinen sihteeri Hannu Törmänen istuu piirin hallituksessa ja toimii piirin nuorisovastaavana. Hän on myös liiton nuorisotoimikunnassa.

Nuorissa voimaa

Kuvassa Ismo Karhunen. Hänet valittiin Vuoden Kalamieheksi.
Hän on nuori, mutta armoton kalamies, joka otti SM-hopeaa Pohjois-Pohjanmaan kalamiespiirin 12-vuotiaiden joukkueessa.

Rautaruukin Urheilukalastajat ovat pitäneet hyvää huolta jälkipolvestaan. Niin piirin kuin valtakunnankin kilpailuissa juuri nuortensarjalaiset ovat niittäneet näyttävimmät laakerit. Kerholla on useita piiritason mitalisijoja, etenkin nuorten joukkuesarjoissa. Kautta aikojen paras sijoitus kirjattiin tänä vuonna, jolloin Ismo Karhunen pilkki Pohjois-Pohjanmaan 12-vuotiaiden joukkueessa SM-hopeaa. Ismosta leivottiinkin 30-vuotisjuhlassa Vuoden Kalamies.


Urheilukalastajat on siitä ihmeellinen kalamiesten yhdistys, ettei siellä tunneta lainkaan kateutta toista kalamiestä ja hänen saaliitaan kohtaan. Vakuutuksena tästä antoi itsensä kalastajana noviisiksi luokitellut Ylönen: - Meillä on aina ollut hyvä henki kerhossa. Kun tällainen aloittelija menee kysymään neuvoa kokeneemmalta, niin häntä todella neuvotaan eikä kehoiteta kokeilemaan itse. Onko neuvo sitten oikea, se pitää katsoa sitten käytännössä!
Kerho järjestää vuosittain tehtaan osastojenväliset kalastuskilpailut ja sen lisäksi useampia yleisiä kisoja, kuten Topin Tuoppi-,Rautapilkki-, Röönäpilkki- ja Kinkkupilkkikilpailut. Näistä Rautapilkki hyväksyttiin tänä vuonna piiricup-kilpailuksi. Rautaruukin Urheilukalastajiin luotetaan kisojen järjestäjänä, sillä viime kevättalvella kerholle annettiin pm-pilkkikisojen järjestelyvastuu. Kisat pidettiin Vaalassa Oulujärvellä. Myös kilpaonginnan pm-kisoja kerho on isännöinyt.

Koukusta kattilaan

Urheilukalastajat on järjestänyt niin omille jäsenilleen kuin suurelle yleisölle kalastusaiheista koulutusta. "Koukusta keittiöön" -koulutuksessa on annettu mm. kouluissa oppia kalankäsittelytaidoista, jotka kerhossa hallitaan. Urheilukalastajissa on koulutettuja taitajia, jotka silpaisevat isonkin kalan fileeksi alle 15 sekunnissa. Kerho on myös osallistunut "Nuoriso pilkkii" -valtakunnalliseen tempaukseen, kouluttanut Arvo Qvistista kairanteroittajan, joka pitää kerholaisten kairat terävinä kuin partaveitset ja järjestänyt koulutusta niin väripilkkien kuin perhojenkin valmistuksesta.
- Oikeastaan kaikki tehdään itse, vain siimat, koukut ja osa keloista joudutaan vielä ostamaan kaupasta, Ylönen kehaisee.

Juhlivaa kerhoa onnittelivat mm. Raahe Steel, Suomen Kalamiesten Keskusliitto, Pohjois-Pohjanmaan Kalamiespiiri sekä Rautaruukin Naiset. Kalamiesten Keskusliiton myöntämät hopeiset ansiomerkit ojennettiin seuratyössä ansioituneille Hannu Törmäselle ja Jorma Veijalaiselle. Pronssisen ansiomerkin saivat Jorma Leinonen, Esko Orava ja Reino Nurkkala.

Kuvassa paikalla olleet palkitut järjestöveteraanit vas. Jorma Leinonen, Hannu törmänen ja Jorma Veijalainen.